Kategorijoje Naujienos

„Aktyvios gyvensenos virusas Šiaulių apskrityje: orientavimosi sporto populiarinimas ir plėtra“.

2024 sausio 15 13:08 | Donatas Mickus

Untitled design (1)

„Sportuoti gali visi“ – šią mintį galėtų patvirtinti Orientavimosi sporto klubo „Sakas“ nariai per kelerius metus subūrę nemažą ratą entuziastų ar bent išbandžiusį šį sportą naujokų. Orientavimosi gamtoje ar mieste iššūkių patyrę sporto mėgėjai bėgiodami su kompasu ir žemėlapiu rankose stiprino savo fizines ir psichines savybes.

Orientavimosi sporto klubas „Sakas“ kartu su partneriu – Šiaulių jaunųjų turistų centru įgyvendino projektą „Aktyvios gyvensenos virusas Šiaulių apskrityje: orientavimosi sporto populiarinimas ir plėtra“. Projektas bendrai finansuotas Sporto rėmimo fondo lėšomis, kurį administruoja Švietimo mainų paramos fondas.

Projektas, kurio tikslinė grupė – vaikai, jaunimas iki 29-erių metų ir suaugusieji, pradėtas įgyvendinti 2020 m. rugsėjo 1 d. ir vykdytas trejus metus – iki 2023 m. gruodžio 31 d.

Sėkmingai įgyvendinus projektą Kurtuvėnų regioninis parkas tapo dar patrauklesnis orientavimosi sporto ir laisvalaikio leidimo gamtoje mylėtojams. Dengtilčio, Pageluvio ir Vainagių miškuose įrengtos trys stacionarios orientavimosi sporto trasos, prieinamos sportininkams visais metų laikais. Taip sudaryta galimybė stacionariomis trasomis naudotis šeimoms su vaikais, mokytojams, organizuojantiems aktyvų popamokinį auklėtinių užimtumą gamtoje, įvairaus amžiaus ir pajėgumo savarankiškai fizines veiklas planuojantiems Šiaulių apskrities gyventojams, laisvalaikį leidžiantiems Lietuvos ir užsienio turistams. Trasos žemėlapį galima parsisiųsti ir atsispausdinti arba naudoti mobiliąją programėlę Omaps, kurioje matomas tiek žemėlapis su trasa, tiek kompasas išmaniojo prietaiso ekrane. Atspausdintą žemėlapį galima gauti Kurtuvėnų regioninio parko Lankytojų centre (Parko g. 2, Kurtuvėnai, Šiaulių r.) bei parduotuvėje ,,S- Sportas“ (Jablonskio g. 16, Šiauliai).

Per trejus metus projekto įgyvendinimo metu visi norintieji galėjo dalyvauti net 84 orientavimosi sporto varžybose. Kiekvienais metais įgyvendinta po 16 OSK Sakas organizuotų masinių orientavimosi sporto varžybų „Azimutas“. Kasmet taip pat vyko projekto partnerio – Šiaulių jaunųjų turistų centro organizuotos orientavimosi sporto varžybos uždarose patalpose bei orientavimosi sporto varžybos „Miesto parkai“. Organizuotose varžybose bei stacionariose trasose iš viso dalyvavo daugiau nei 9800 dalyvių iš įvairių Šiaulių apskrities gyventojų grupių.

Visoms šioms varžyboms vykdyti ir jų patrauklumui didinti buvo įsigyta moderni įranga ir inventorius. Projekto metu įsigyta varžybų elektroninė aptarnavimo sistema sport ident, Si-air kontrolinės kortelės dalyviams, akustinė sistema, sudaryti orientavimosi sporto žemėlapiai naudojami ir pasibaigus projektui.

Anot OSK „Sakas“ vadovo Daugirdo Stonio projektas ne tik populiarino orientavimosi sportą bėgte, bet ir ugdė žmonių orientavimosi miške įgūdžius: „Džiaugiamės, kad mūsų organizuotose orientavimosi sporto varžybose dalyvavo tiek daug dalyvių, kurie po kiekvieno varžybų turo tobulėdavo ir didžiavosi asmeniniu augimu. Projektas suteikė galimybę didinti sportuojančių gamtoje vaikų, jaunimo ir suaugusiųjų, senjorų skaičių ir pagerinti orientavimosi sporto varžybų sąlygas.“

 

Komentuok